DaysPage

Kobiecy i męski punkt widzenia

Olej kokosowy – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

Olej kokosowy coraz częściej stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w celach kosmetycznych. Niestety nie każdy ma świadomość, że najzdrowszym olejem jest olej nierafinowany. Zachowuje on wszystkie swoje właściwości, które nie są niszczone podczas obróbki. Dlatego wybierając oleje zawsze warto zwracać uwagę na jego skład i rodzaj przeróbki. W dzisiejszym artykule przedstawimy najważniejsze informacje, które dotyczą nierafinowanego oleju kokosowego. Przedstawimy jego właściwości oraz zastosowanie.

Dlaczego warto wybierać olej kokosowy tłoczony na zimno?

Warto wybierać oleje tłoczone na zimno, ponieważ zachowują w sobie wszystkie swoje cenne właściwości. Tak samo jest właśnie z olejem kokosowy. Jakie składniki w sobie zawiera? Są w nim nienasycone kwasy tłuszczowe. Wyróżnić można kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy. 94% stanowią kwasy tłuszczowe oraz wyższe kwasy tłuszczowe. W oleju znajdują się również witaminy: B, C i E. W nierafinowanym oleju znajdziemy również ważne dla naszego organizmu minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

kokos z drewniana łyżką i słoikiem oleju kokosowego na białym tle

Konsystencja oleju kokosowego

w temperaturze pokojowe lub podczas przetrzymywania oleju w lodówce, olej kokosowy ma postać zbitą, przypominającą smalec. W temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza olej ten występuje w postaci płynnej. Zapach oleju kokosowego jest bardzo przyjemny

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy wykorzystuje się nie tylko w kuchnia lecz wykorzystywany jest również w celach kosmetycznych. Olej pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Olej koksowy w kuchni wykorzystywany jest bardzo często,. Uważany jest za bardzo zdrowy olej do smażenia. Olej ten ma właściwości przeciwbakteryjne, dlatego zastępowany jest on olejem rzepakowym. Olej wykorzystuje się nie tylko do smażenia, ale również do dipów i sałatek.

W kosmetologii olej ten ma znacznie szersze zastosowanie. Wpływa on korzystnie nie tylko na nasze ciało, ale również na włosy i paznokcie. Korzystając z oleju kokosowego można walczyć z rozstępami. Nakładając olej na noc na twarz możemy zminimalizować widoczność naszych zmarszczek. Wiele kobiet stosuje go jako balsam do ciała. Ma przyjemny zapach oraz poprawia kondycje skóry.

kobieta nakładająca olej kokosowy na nogi

kobieta nakładająca olej kokosowy na nogi

To tylko kilka właściwości oleju kokosowego. Ma on ich znacznie więcej. Warto jednak sięgnąć po niego, bo posiada właściwości antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Korzystając z niego możemy zwalczyć patogeny chorobowe, dzięki czemu wzmocni odporność naszego organizmu.

Tagi: ,

Ten wpis został napisany dnia czwartek, Sierpień 8th, 2019 w 09:51 i umieszczony w Bez kategorii. Możesz zostawić dowolną odpowiedź za pomocą kanału RSS 2.0. Komentarz są obecnie wyłączone, lecz możesz uruchomić trackback ze swojej strony internetowej.

Comments are closed.